Pieterpad


Het Pieterpad is een lange afstandswandelroute in Nederland. De route loopt 498 kilometer van Pieterburen, in het noorden van Groningen, zuidelijk door het oosten van Nederland tot net ten zuiden van Maastricht, op de top van de Sint Pietersberg, op een hoogte van 109 meter.
 

Etappe 5 Rolde - Schoonloo
Prachtige route door in het beekdal van de Drentse A, het Anderse Diep, voormalige natte hooilanden, weiden waar een grote kudde ‘blonde koeien’ graast; het is een afwisselende route met ook uitgestrekte bossen met af en toe moerassige heideplassen. De bossen zijn vorige eeuw aangeplant op heidevelden. Je loopt langs een grote heide waar nog schapen grazen, een historisch beeld. Voor het mini-dorpje Schoonloo gaat het pad door een hakhoutbos, de Schoonloër strubben. Dit bos leverde ondermeer hout voor gereedschap, bezemstelen, kachels. 

Eindpunt Schoonloo: we halen u graag op na deze etappe voor een goede nachtrust.


Etappe 6 Schoonloo - Sleen
Meteen na Schoonloo loop je weer het bos in. Onderweg zie je iets van de geschiedenis van deze bossen. Ze zijn ongeveer 100 jaar geleden aangelegd als werkverschaffing. De heide werd omgespit met spierkracht om er later bomen in te planten. De stenen en keien, ‘flinten’, die werden opgegraven zijn verwerkt in boswegen, flintenwegen.

Heideplassen zijn niet ontgonnen. Sommige stukken van de heide zijn ontgonnen voor akkers. Na het Oranjekanaal loop het pad door boswachterij Sleenerzand. Het grootste deel van deze etappe voert door het bos. Ter hoogte van Noord-Sleen beginnen de akkers van Sleen. Ook hier is de kerktoren van het dorp een baken.

Startpunt Schoonloo: we brengen u s morgens graag na een stevig ontbijt, voor de volgende etappe.